FLYTTA TILL LONDON-GUIDE

 
Har fått en del frågor om hur jag gjorde när jag flyttade till London, hur man söker jobb osv. Tänkte försöka skriva ihop en liten gudie om hur det gick till för mig och tips för er som funderar på att ta ert pick och pack till denna underbara stad! Jag kommer dela upp guiden i olika delar, för att den helt enkelt skulle bli för lång annars, tänkte idag börja med de absoluta grunderna. Har ni några frågor är det bara att ni ställer dem, jag är mer än glad att hjälpa till! 
 
Varför flyttade jag till London? 
 
Att jag någon gång skulle bo i London bestämde jag mig för någon gång i högstadiet, men jag visste inte riktigt hur det skulle gå till.
 
Sommaren efter studenten funderade jag fram och tillbaka på vad jag ville göra och London stod väl rätt högt upp på listan. Eftersom Tilda inte heller hade några direkta planer bestämde vi oss bara en dag för att nej nu fan flyttar vi till London!
 
Vart bodde vi först?
 
Vi bokade en varsin enkelbiljett och boende för två veckor via Airbnb (en sida där folk hyr ut rum/lägenheter/hus, mycket mer nice än hostel och i många fall billigare), Wimdu är en liknande sida, annars finns alltid hostel. Vi bodde i ett dubbelrum i ett hus i West Ham och delade kök och badrum med sju andra. Inget drömslott precis, men det funkade bra. Tog väl 25 minuter in till stan ungefär. Vi förlängde boendet till tre veckor och var sedan tvugna att flytta till en annan lägenhet (en pisslägenhet i sunkiga Walthamstow) innan vi fick flytta in i vår nuvarande lägenhet efter en månad. 

Jag rekommenderar absolut att man har boende fixat för två veckor, gärna längre. Det optimala är väl om det är ett boende som är avbokningsbart så att man inte är bunden om man skulle hitta lägenhet snabbt. Men 2-4 veckor skulle jag säga är skönt att ha, så slipper man stressa ihjäl sig om det skulle gå lite trögt att hitta jobb. 
 
 
Vad behöver man göra innan man flyttar?
 
Man behöver fixa försäkring och se till att man har gott om pengar på kontot. Vet inte riktigt hur mycket vi gjorde av med i början, men eftersom de flesta lägenheter kräver deposition och en månads hyra i förskott, räkna med att det ialalfall går åt 15-20 000 kr i början! Har man mer är det jätteskönt, har man mindre så går det också om man lyckas få jobb snabbt eller lyckas hitta ett boende med låg deposition. 
 
Hur kommer man igång?
 
1. Skaffa engelskt telefonnummer. Det första jag rekommenderar att ni gör när ni kommer hit är att skaffa engelskt mobilnummer. Jag och Tilda hade oflyt och kom hit med två låsta mobiler (vi trodde båda att våra mobiler vad olåsta), men det fixade sig hyfsat snabbt ändå. Nu har vi engelskt simkort i våra iPhones och svenskt i två skitmobiler som mest används för nödsituationer (exempelvis nu när Tildas iPhone är trasig). Vi har 3 (Three) och betalar 15 pund i månaden för free UK calls, free UK texts och unlimited data. Tydligen ska det finnas bättre deals (många rekommenderar Giffgaff), men detta har fungerat bra och det finns täckning för det mesta. Ett engelskt nummer behöver ni även skriva på ert CV för att arbetsgivarna ska höra av sig till er. 
 
2. Skaffa NI-nummer. För att arbeta och betala skatt i UK behöver man ett National Insurance-number (NI-nummer). Man kan börja jobba innan man fått sitt NI-nummer, men arbetsgivare vill veta att du åtminstone har ett möte inbokat så se till att fica det så fort som möjligt, vi fick en tid efter ungefär 1,5 vecka. Sedan jobbade jag i två månader utan NI-nummer eftersom mitt kom bort i posten och det gick hur bra som helst, men man får betala sk. emergency tax som man sedan får tillbaka! 

NI-nummer får ni genom att ringa Jobcentre Plus  (0845 600 0643). Ni måste vara i UK när ni ringer, de kommer fråga om födelsedatum, varför ni behöver NI-nummer, om ni haft ett nummer förut, adress, när ni flyttade till UK osv. Väldigt basic. Sedan får man en tid för möte.
 
På mötet frågade de ungefär samma frågor och man fick fylla i lite papper. Det enda vi behövde ha med oss var pass. Sedan tar det upp till en månad att få sitt nummer hemskickat. Man kan arbeta under tiden.
 
3. Skaffa engelskt bankkonto. Man behöver ett engelskt bankkonto för att kunna få sin lön. Vi gick till Lloyds för vi hade hört att det var det smidigaste, vilket det verkligen var. Först gick vi till Lloyds på Oxford Street (eftersom vi ändå var där och sökte jobb), vi fick en tid två veckor senare. Sedan gick vi till Lloyds i Stratford i närheten av vart vi bodde. Där fick vi komma in och fixa kontot direkt (tror att det hjälpte att vi sade att vi var svenskar). Killen som hjälpte oss var väldigt chill och knappade bara in all information på måfå, det enda vi behövde visa var våra pass. Kontokorten kom på posten ungefär tre dagar senare, tillsammans med checkbok och allt.
 
4. Sök jobb! Berättar mer om det här i ett kommande inlägg, för det är verkligen en djungel att söka jobb! För mig och Tilda gick det supersnabbt. Efter 10 dagar i London hade båda jobb och vi började jobba ungefär två veckor efter vi kom hit, för några av våra roomies gick det ännu snabbare, för några tog det längre tid. Just nu är jobbmarknaden ganska trög, men många börjar anställa nu inför turistsäsongen på våren, annars var nog oktober en väldigt bra tid att söka! 
 
5. Skaffa boende! Berättar mer om det här i ett kommande inlägg. 
 
FRÅGOR?
EVERYTHING ELSE, LONDON | Bo i London, Flytta till London, Flytta till London-guide, Guide, London | |
#1 - - Ida och Amanda:

Vilket kul och intressant inlägg, skulle också vilja flytta utomlands.

#2 - - teabird:

Perfekt för mig som ska dra till Skottland, haha! Har planerat ungefär som du skrivit och mer. Var i UK och London första gången 2012 och hade efter 3 dagar ett jobb om jag velat men hade för många ansvar, bla mitt jobb i umeå, för att bara stanna vilket sög menmen haha!

Svar: Vad roligt, vart i Skottland ska du? Ja det går oftast sjukt snabbt att fixa jobb här!
beatrice

#3 - - Robex Lundgren:

gillar du musik, missa inte min blogg intervjuar band varje dag
http://ghgumman.blogg.se/
http://www.facebook.com/mosanmusikfriket?ref=hl

#4 - - teabird:

Vad kul att du tycker det :D Troligast blir det Edinburgh, men skulle jag hitta jobb i tex. Glasgow hamnar jag där. Vill verkligen bara flytta nu, velat göra det så himla länge så direkt jag får jobb drar jag! Ja, verkligen! Jag hoppas det går lika lätt när jag är på plats i Edinburgh senare den här månaden..! Visst är det väl lite lättare att hitta jobb på pubar etc? Hoppas du har en fin dag:)

#5 - - Inez:

Hej! Jag kommenterade på ditt inlägg om lägenheten för några veckor sedan och undrade om det var ledig. Vi pratade då lite kort om att kanske hitta på någonting när jag väl var bosatt vilket jag är nu. Så om du vill hitta på någonting någon dag så kan du skriva till min mail inez.harneman@gmail.com så kan vi byta nummer eller något//Ensamlondonsvenskhehe

#6 - - Linnea:

Har du skrivit inlägget om att skaffa bostad ännu? :)

Svar: Jag har svarat på din fråga i ett separat inlägg! :)
beatrice

Upp