SÅ SÖKER DU JOBB I LONDON

Många har frågat om söka jobb-tips och eftersom jag faktiskt har jobbat i London sedan oktober har jag ändå lite koll på området.

Innan jag flyttade hit hade jag inte någon särskild arbetslivserfarenhet att skryta med. Lite småjobb här och där, volontärarbete, praoplatser osv. Jag var livrädd att det skulle vara omöjligt att få jobb på sådana meriter, men om man bara försöker glassa till sitt CV lite extra, och sedan är en allmänt skön och välklädd människa så ska det inte vara några problem. 
 
 
Min jobbhistoria

Jag har blivit kallad på ett tiotal jobbintervjuer sedan jag flyttade till London, varit på intervju på AllSaints, Victorias Secret, Aldo, Dahlia och Superdry och blivit erbjuden 4/5 jobb. Jobbet på Dahlia fick jag genom att gå in och lämna CV i butiken och på Superdry sökte jag online. På Dahlia jobbade jag som sales assistant både i Carnabybutiken och på vår Topshop concession, där jobbade jag i tre månader över jul. På Superdry är jag sales assistant i Covent Garden-butiken, där har jag jobbat sedan 1 mars och är tillsvidareanställd (är provanställd fram till 1 september). 
 
De flesta jag känner har fått sina jobb genom att gå in och lämna CV, men jobb på exempelvis matställen som EAT, Pret a Manger, Itsu, Caffe Nero osv måste sökas online. 

Jag vet ingen som har flyttat hit och inte fått ett jobb. JA, det kan vara riktigt segt under vissa perioder. Jag blev arbetslös i slutet av januari och eftersom i princip ingen rekryterar då fick jag inget nytt jobb på cirka en månad, men de flesta jag känner (inklusive både jag och Tilda i höstas) har fått jobb inom en vecka. 
 
Engelskt CV
 
Skriv ett engelskt CV. Att skriva CV kan kännas som att bestiga Mount Everest i stilettklackar, men gör det inte svårare för dig själv än vad det egentligen är. Ett CV ska vara kort och koncist, de flesta ägnar bara ett par sekunder på att ögna igenom det. Mitt CV består av kontaktuppgifter, profile, education, employment history, language skills, personal details och references (avaliable on request). HÄR kan du hitta bra CV-mallar!
 
Tänk på att det kan vara bra att anpassa CVt efter typen av jobb. Exempelvis ett CV för café, ett för servitris, ett för butik och så vidare.

Bra nyckelord för CVt är retail experience och customer service experience, det är i princip det enda de frågar efter! 
 
Skriv ut mängder av CVn. Beroende på hur framgångsrikt ditt jobbsökande är kan det vara bra med kanske 20-30 stycken. Glöm för allt i världen inte att skriva ditt engelska mobilnummer och inte ditt svenska! 

Standard för engelskt CV är att man inte ska ha någon bild, jag har ingen bild på mitt CV, men jag vet vissa som har, det är väl mest en smaksak. Men ingen bild = standard. Tänk också på att inte skriva ditt personnummer, eftersom personnummer inte existerar i England och det kommer bara uppstå förvirring om varför du skrivit fyra konstiga siffror efter ditt födelsedatum. 
 
Jag på Superdry.                                                  Och på Dahlia.
 
Vilka områden ska jag söka i?
 
Gå runt och dela ut CVn där du skulle vilja ha jobb. Bra områden för retailjobb är Oxford Street, Regent Street, Carnaby, Covent Garden, Kensington, Kings Road och Westfield-köpcenterna. Beroende på vart ni bor och vad för typ av jobb ni söker finns ju såklart andra bra områden, men om ni bara vill jobba centralt och vill kunna mata ut så många CVn som möjligt är det här bra områden att börja i. 
 
Det kan vara smart att hitta jobb innan du hittar boende eftersom det inte är så kul att få 1,5 timmes resväg till jobbet (ja, London är stort). Har du redan boende, kolla upp vilka områden som är enkla att pendla till och utgå från dem. Jag bor i Paddington och har cirka 25-30 minuter till jobbet i Covent Garden och tog mig till mitt gamla jobb i Carnaby på 17 minuter. 
 
Också värt att nämna är även att Oxford Street och Westfield generellt stänger sent och det är inte ovanligt att du får jobba till 22-23. När jag var på Topshop i vintras hade vi öppet till 22.30 inför jul, som tur var slutade jag ändå alltid vid 20. Covent Garden har öppet 10-11 - 19-20, likaså Carnaby och Regent Street.
 
Vad säger man? 
 
När du går in i en butik, leta upp en butiksmedarbetare som inte ser för busy ut, fråga om det finns någon manager du kan prata med om att söka jobb, presentera dig och skaka hand med managern, berätta att du är intresserad av att söka en tjänst i butiken, att du har ditt CV med dig och undrar om det finns några lediga tjänster. Oftast brukar de antingen säga att de inte söker någon för tillfället, fråga om du kan lämna CV ändå, eller så ställer de några frågor om din erfarenhet, varför du vill jobba i just den butiken osv.
 
Vissa managers håller en liten miniintervju direkt, vissa frågar nästan ingenting och på exempelvis Aldo fick jag komma in på kontoret för en intervju med store managern straight away och blev erbjuden jobb dagen efter. 
 
Det går också bra att söka jobb online. Vissa kedjor tar bara emot onlineansökningar, och har du ditt CV färdigt brukar det gå ganska snabbt och smidigt att skicka in. Ett annat tips är att Inditex (koncernen som äger Zara, Pull & Bear, Bershka osv) har ett recruitment center på 120 Regent Street, där du kan söka för alla butiker på samma gång. Ha dina references redo och CV med dig! 
 
 
The super barista!
 
Big no no's!

Någonting som kanske verkar helt uppenbart, men som jag tyvärr sett allt för många göra är att gå in tillsammans med en kompis för att söka jobb. Det är ett absolut NO NO NO! Ska du ha din kompis med dig lämnar du hen utanför på gatan, utom synhåll från butiken. Om ni kommer in två stycken på samma gång, hur ska managern veta vem den ska anställa? Nej, det är sjukt oproffsigt!  Verka inte heller för nervös. Du ska veta vad du vill, men fortfarande vara artig och ödmjuk. Gå inte fram till någon som redan är upptagen med en kund. Ställ dig inte i kön till kassan. 

En annan viktig sak, var inte för kräsen! Många kommer hit med inställningen att de bara kan tänka sig att jobba påMarc by Marc Jacobs, Topshop eller Michael Kors, men glöm inte bort att det finns så himla många fler möjligheter! Innan jag började jobba på Dahlia hade jag aldrig hört talas om märket innan, men det var det absolut bästa jobb jag någonsin kunnat tänka mig. Samma sak på Superdry, kläderna är så långt från min stil man kan komma och innan jag var på intervju hade jag aldrig varit inne i en Superdrybutik och knappt hört talas om märket, men jag fick en så himla bra känsla av teamet, och även om retail kan vara en riktig pain in the ass så har jag sådana fantastiska kollegor att jag har svårt att tänka mig att byta jobb.

Haka inte heller upp dig på att du MÅSTE jobba i klädbutik. Tilda började som customer host på EAT (lunchrestaurang, som Pret a Manger) och har redan blivit befodrad ett flertal gånger (hon är nu barista med visst manageransvar) och jobbar du exempelvis på en restaurang eller i en pub så kan du räkna med extra drickspengar. 
 
Lönen?

Minimilönen i London ligger runt £6.45 i timmen. Som en guideline kan jag ju säga att den av mina vänner som tjänar sämst jobbar på Urban Outfitters för £6.45 och den med högst lön jobbar på Scotch & Soda för £9. Alla andra i retail tjänar mellan £7-£8! (Tilda har det bra som får gratis lunch varje dag och även kan ta med sig all överbliven mat hem efter jobbet). 
 
 
 
Intervju och provjobb
 
Förhoppningsvis blir du kallad på intervju, grattis! Se till att läsa på ordentligt och företaget, förbereda dig på vanliga intervjufrågor och på några frågor du kan ställa till intervjuaren. Fråga om hur många timmar kontraktet ligger på, om det är en permanent position eller temporary, om det finns möjlighet till övertid, hur många som jobbar i butiken, vad som är det bästa med just den butiken osv. 
 
Större butiker brukar oftast anordna gruppintervjuer, vilket jag varit på hos AllSaints och Victorias Secret. Det brukar bestå av någon typ av group assignment, på AllSaints fick vi en "kund" vi skulle styla tre och tre, sedan gick man vidare till enskilda intervjuer. På Victorias Secret hade vi massa quick questions i grupp, sedan skulle vi försöka sälja produkter till en fiktiv kund. 
 
Vissa butiker skippar intervjuer och låter en istället provjobba i ett par timmar. Jag har själv aldrig gjort det, men har flera kompisar som fått jobb på det här sättet. Var dock försiktiga, vissa företag använder bara provjobbare som gratis arbetskraft. Du ska enligt lag få lön för allt provjobb du gör!
 
Anställd? 
 
Grattis! Läs igenom kontraktet noga innan du skriver på det. Se så att antalet timmar är vad du och din manager har kommit överens om, kolla om du går med på alla krav och se hur lång din uppsägningstid och probation period är. Normalt sett är uppsägningstiden en vecka och man brukar ha probation period i tre månader. Jag har sex månaders probation på mitt nuvarande jobb. 
 
Summan av kardemumman

Ja, det är fruktansvärt jobbigt, svårt och stressigt att flytta till ett annat land och söka arbete, men det är så otroligt värt det i slutändan. Det är så mycket lättare att få jobb än i Sverige, du behöver inte oroa dig för att din engelska inte räcker till för det finns tusentals sydeuropeer som flyttar hit utan ett ord engelska och ändå klarar sig och får jobb. Har du viljan och möjligheten att jobba ett par månader i London, bara gör det! Det ger så otroligt mycket tillbaka och är en så värdefull merit att ha på sitt CV inför framtiden. Har ni några mer frågor är det bara att ställa dem i kommentarsfältet så svarar jag så gott jag kan. 
 
LONDON, Q&A, TIPS | Bo i London, Butiksjobb, Flytta till London, Flytta till London-guide, Guide, Jobb, Jobba i butik, Retail, Söka jobb, Söka jobb London | |
#1 - - Robex Lundgren:

finna bilder

#2 - - isa - live your dreams:

Fasen vilket bra inlägg! Kommer nog många ha användning av! kul att jobba i London :D

#3 - - Hannah:

Åh, detta uppskattas verkligen! Tack så mycket! :)

#4 - - Angie Lakna:

Super bra inlägg :) ska inte söka jobb i utlandet, men kunde inte hålla mig från att läsa ditt inlägg då det sticker ut ur mängen. GRYMT BRA TIPS!

Många kan dra nytta av detta.

#5 - - Emilia - Mitt liv i Sydney:

Bra skrivet inlägg. Typ exakt samma gäller för här i Sydney. Det är så mycket enklare att få jobb än i Sverige. Man inser inte förens man flyttat utomlands hur tufft det är i Sverige om man inte har bra kontakter. London drömmer jag om att jobba i i framtiden. Älskar verkligen London, plus att det är närmre hem än Sydney hehe ;)

#6 - - Clara:

Jätte bra skrivet och bra information! :D kommer att vara användbart! :D

#7 - - Emma Grann Fotografi:

Tack för infon!! :)

Svar: Varsågod! :)
beatrice

#8 - - Linnea / Au pair i London:

Bra inlägg! Funderar på att stanna i London när mitt år som au pair är slut, tack för alla tips!

Svar: Åh, du lär inte ångra dig! London är bäst ju! :)
beatrice

#9 - - Johanna :

men så bra inlägg, flyttar till London till hösten för att plugga och har tänkt skaffa mig ett extrajobb för att få in lite extrapengar :)

Svar: Åh vad roligt! Ja, de flesta som pluggar jobbar ju extra här! Med tanke på hyrorna är det nästan ett måste! :)
beatrice

#10 - - Sofia:

Så bra inlägg!!

Svar: Tack, kul att höra!
beatrice

#11 - - Katta:

Grymt fin blogg du har :D Kicka gärna in på min blogg. skulle betyda guld :). Kram.

Svar: Tack!
beatrice

#12 - - Trees, mamma i London:

Jaa, så jäkla lätt :) Man behöver inga direkta erfarenheter.. eller så hittar man på dem lol.
I sverige är det mycket svårare om man jämför =)

Svar: Precis, det krävs i princip ingenting för att få jobb här! :)
beatrice

#13 - - natalie:

Men åh, vilket superinlägg!

Svar: Åh, tack såmycket! :)
beatrice

#14 - - FrökenTV, bloggen om tv och film:

jätte bra tips

Svar: Tack, roligt att höra! :)
beatrice

#15 - - S:

Tack för de bra tippsen! Har funderat på att flytta till London efter studenten och jobba och plugga där. Och det här inlägget har givit mig jättebra information angående jobb där. Tack tack tack. Fina bilder btw.

Svar: Kul att vara till hjälp! Jag har skrivit ett inlägg med lite mer praktisk flytta till London-info här http://klacksko.se/2014/february/flytta-till-london-guide.htm! :)
beatrice

#16 - - Anonym:

Schysst inlägg, riktigt bra tips!

#17 - - Anonym:

Schysst inlägg, riktigt bra tips!

Svar: Tack!
beatrice

#18 - - Caroline Aurora Eriksson:

Vilket sjukt bra inlägg! Det inspirerade mig som fan och jag vill typ säga upp livet hemma och åka till London, haha. Well, när det blir dags så vet jag vars jag ska vända mig.

Har lite dålig koll men hur funkar det med tillstånd osv? I USA måste man ju t.ex. a visum för att jobba, hur funkar det här?

Svar: Tack så mycket! :) Du behöver inga tillstånd för att arbeta i UK eftersom det är med i EU. Det du behöver fixa när du väl är på plats är ett National Insurance-number (NI-nummer) som behövs för att du ska betala rätt skatt. Sedan behöver du även ett engelskt bankkonto för att kunna få din lön! Jag har skrivit ett inlägg om det också! http://klacksko.se/2014/february/flytta-till-london-guide.htm
beatrice

#19 - - EN BLOGG OM 5 SYSTRAR - Systrarna Backström ❤ ❤ ❤ :

Fantastiskt !!! :D Jag bor lite utanför London och har som plan att börja jobba i London i slutet på detta år eller i början på 2015 :D!! Har jobbat som au pair i lite mer än två år nu så känner att it's time to move on! haha :D Tack för dina tips! KRAM / Ida

Svar: Vad roligt! Om du har varit aupair så länge kan du ju söka nanny-jobb (om du inte helt tröttnat på barn, haha!), det är ju så sjukt bra betalt! Hade själv gärna gjort det om det inte var för att jag har noll erfarenhet av barn! Kram! :)
beatrice

#20 - - Olivia Nilsson:

Vilken fin blogg du har!

Svar: Tackar! :)
beatrice

#21 - - Irini Vanessa Argiri:

riktigt bra inlägg!

Svar: Tack så mycket! :)
beatrice

#22 - - Jenny:

Jättebra inlägg! Jag vill själv så gärna börja jobba i London eller Storbritannien så detta var ett bra inlägg för mig! :)

Svar: Kul att vara till hjälp! Jag har skrivit ett inlägg med lite mer praktisk flytta till London-info här http://klacksko.se/2014/february/flytta-till-london-guide.htm! :)
beatrice

#23 - - Mohammedi's | Art, model & designer:

grymt

#24 - - Josefina:

Hur bor du i London? :)

Svar: Vi är sju svenska tjejer som delar på en lägenhet med fyra sovrum, kök och vardagsrum! Delar sovrum med min bästa kompis! :) Vi bor centralt i Paddington och har gångsavstånd till det mesta, som Hyde Park och Oxford Street!
beatrice

#25 - - Ellen:

Tack för ett fantastiskt bra inlägg! Detta tänker jag lätt spara bland mina bokmärken och ta fram och kolla på för framtida bruk ;)

Svar: Kul att vara till hjälp! Jag har skrivit ett inlägg med lite mer praktisk flytta till London-info här http://klacksko.se/2014/february/flytta-till-london-guide.htm! :)
beatrice

#26 - - Bella:

Åh tack för tipsen! En aktuell dröm just nu är att flytta till London så det här hjälpte lite :)

Svar: Kul att vara till hjälp! Jag har skrivit ett inlägg med lite mer praktisk flytta till London-info här http://klacksko.se/2014/february/flytta-till-london-guide.htm! :)
beatrice

#27 - - Ninni - Foto & Vardag:

så många bra tips för dem som funderar på det :)

Svar: Tack! :)
beatrice

#28 - - Linnea :

Åh vilket bra inlägg!

Svar: Tack, kul att höra!
beatrice

#29 - - Alina:

Bra tips :)

Svar: Tack så mycket!
beatrice

#30 - - Anna Holm:

Bra inlägg! :)

Svar: TacK! :)
beatrice

#31 - - Nastasja:

Alltså, det här inlägget är GULD! Tack tack tack!

Svar: Men tack, kul att höra!
beatrice

#32 - - Johanna:

Åh så roligt inlägg att läsa! Jag bodde i London i höstas/vintras efter studenten och det var verkligen så kul :} Blev jättelättad när det var så enkelt att hitta jobb! Önskar bara att jag hade stannat lite längre i världens bästa stad :}

Svar: Åh vad roligt! Ja, jag känner att när jag ändå är här kan jag lika gärna stanna tills jag tröttnar! :)
beatrice

#33 - - L:

kanontips, tackar så mycket!
hur mycket sparpengar är det vettigt att ha med sig vid en flytt till London?

Svar: Jag har svarat på din fråga i ett separat inlägg! :)
beatrice

#34 - - Hannah:

Har en fråga: Hur hittade du och dina kompisar boendet som ni har nu? Verkar ju vara värsta drömmen att bo så centralt som Paddington! Använde ni er av någon särskild hemsida eller hade ni bara tur? :)

Svar: Jag har svarat på din fråga i ett separat inlägg! :)
beatrice

#35 - - Amanda Niclasson:

Så fin blogg du har!! :)

Svar: Tack så mycket! :)
beatrice

#36 - - Elin:

Fan va fett!!

#37 - - erica:

jag känner några i london och de har haft väldiga problem med boende och jobb, det vill säga att för att få hyra något måste de ha ett jobb och för att få ett jobb måste de ha en bostad etc. har du upplevt något liknande? :}

Svar: Jag har svarat på din fråga i ett separat inlägg! :)
beatrice

#38 - - Jessica:

Bra tips!

Svar: Tack, kul att höra! :)
beatrice

#39 - - Malin Bengtsson:

Åhh bäst bäst bäst!! Tack för all den bra:iga infon! :D

Svar: Tack, kul att kunna vara till hjälp! :)
beatrice

#40 - - Josefine Pehrson:

Vilket bra inlägg! Även för mig som inte direkt har några såna här planer hehe :)

Svar: Kul att höra! :)
beatrice

#41 - - Joakim:

Grymt. Sjalv har jag bott och jobbat i Filippinerna, spanien och nu Sydafrkia =)

Svar: Åh, vad spännande! Får se om jag någon gång vågar mig iväg så långt!
beatrice

#42 - - Louise Dahlström:

Vilket otroligt bra inlägg!! :)

Svar: Kul att höra! :)
beatrice

Upp