SVAR PÅ ERA LONDON-FRÅGOR

Kul att så många hittat hit och verkar uppskatta mitt London-inlägg. Jag har fått en hel del frågor i kommentarerna så jag tänkte passa på att besvara dem i ett inlägg, så att alla kan ta del av svaren. Sounds good? Okej, då kör vi! 
 

Har du skrivit inlägget om att skaffa bostad ännu? :)

Nej, jag har inte riktigt skrivit något konkret om att skaffa bostad, eftersom jag inte riktigt tror att jag är rätt person att tipsa om det. Har liksom inte så stor erfarenhet av bostadsmarknaden här då jag och Tilda hittade vårt rum genom Londonsvenskar-gruppen! Annars tipsar jag om zoopla, spareroom eller gumtree för lägenhetsannonser!

jag känner några i london och de har haft väldiga problem med boende och jobb, det vill säga att för att få hyra något måste de ha ett jobb och för att få ett jobb måste de ha en bostad etc. har du upplevt något liknande? :}


Boende kan absolut vara krångligt att fixa, och är i princip det enda jag tycker är svårt här (men det känns som att boende är svårt att fixa vart man än ska bo). Att man skulle behöva ha en bostad för att få ett jobb stämmer absolut inte. Du bor ju någonstans, om det är på ett hostel eller på en kompis soffa spelar ingen roll, det är ju din bostad och den adressen du får uppge när du fixar bank, jobb osv. När du sedan flyttat till en mer permanent bostad är det bara att uppge din nya adress, no problems! Däremot stämmer det att det är väldigt svårt att skaffa bostad om man inte har ett jobb. Fixa därför alltid jobb innan ni fixar boende!

Har en fråga: Hur hittade du och dina kompisar boendet som ni har nu? Verkar ju vara värsta drömmen att bo så centralt som Paddington! Använde ni er av någon särskild hemsida eller hade ni bara tur? :)


Jag flyttade hit med min kompis Tilda och vi hittade vårt rum genom att vi skrev ett inlägg på Londonsvenskar om att vi letade bostad, och två tjejer som skulle flytta ut från sitt rum kontaktade oss! Vi bor jättebra, visst, det är pissdyrt (men eftersom vi delar funkar det), vi hade ingen värme på hela vintern och jag vet inte hur många gånger diskmaskinen har gått sönder, men det är ändå värt det! 

Alla andra tjejerna i lägenheten har också hittat den genom Londonsvenskar. Vi vill liksom bo svenska tjejer (ja, det är lite inskräkt, men det är så otroligt skönt ändå), så det har bara blivit så. Folk kommer och går titt som tätt, är inne på flatmate nummer 14 på åtta månader, och vi kommer få ett ledigt rum igen den första augusti om någon skulle vara intresserad! 

hur mycket sparpengar är det vettigt att ha med sig vid en flytt till London?

Ska jag vara ärlig så hade jag inte särskilt mycket sparpengar när jag flyttade hit, eftersom jag inte hade jobbat någonting innan. Däremot hade jag väldigt snälla föräldrar samt sålde lite fonder och så för att ha råd. Men, jag skulle definitivt råda er att ha ungefär 20 000 kr om ni ska bo på hostel eller liknande i början. Ni kommer med största sannolikhet behöva betala en månadshyra i förskott och cirka 1,5 månadshyra i deposition, sedan kommer ni antagligen vilja ha tunnelbanekort (ca 1500 spänn i månaden) för att kunna ta er runt och söka jobb. Det är skönt att inte behöva stressa ihjäl sig när det kommer till jobb och boende, men att inte ha världens fetaste startkapital gör ju också att man faktiskt tar sig i kragen och ser till att fixa saker snabbare än man kanske annars hade gjort. Jag och Tilda började söka jobb dagen efter vi kom hit och vi båda började jobba efter cirka en vecka, sedan tog det en månad innan vi fick flytta in i lägenheten. Vi var superekonomiska och levde på nudlar, kikärtor och couscous tills första lönen trillade in. Ett stooort tips är att inte åka hit och tro att ni är på semester. Jag vet så många som kommer hit och ägnar första tiden åt shopping, fest och chillande istället för att faktiskt börja bygga upp ett liv, men man måste faktiskt inse att London är svindyrt och det är inte roligt att stå utan pengar om man exempelvis skulle bli av med jobbet (ja, du kan bli arbetslös på tio minuter) eller få någon oväntad räkning tre dagar innan löning. 

LONDON, Q&A, TIPS | Boende, Boende London, Flytta till London, Flytta till London-guide, Guide | |
Upp